
بیکاری و قیمتی؛ اکثر مردم توان خرید مواد خوراکی را ندارند
گزارش 34 نیوز؛ با آنکه بهایی دالر و سایر ارزهای خارجی در برابر پول افغانی کاهش یافته است، اما شماری زیادی ازشهروندان کشور ازقیمت بلند مواد خوراکی در بازارهای افغانستان شکایت دارند.
شماری از شهروندان و کسبه کاران در گفتگو با 34 نیوز می گویند که قیمت مواد خوراکی در مقایسه با سال گذشته به شکل بی سابقه ای افزایش یافته است و مردم با توجه به سطح درآمد روزانه شان، توان خرید مواد خوراکی را ندارند و با مشکلات زیادی روبرواند.
احمد 24 ساله که درغرب کابل مواد خوراکی می فروشد، از کاهش در فروشات روزانه اش شکایت داشته می گوید، شصت فیصد فروشات روزانه را از دست داده است، او می گوید:” پیش از این روزانه تا هفتاد هزار افغانی فروشات داشته و اکنون این رقم به سی هزار نیز نمی رسد.”
احمد که در خانواده هشت نفری زندگی می کند می گوید جز نان آور خانواده است.
در همین حال علی 40 ساله یکی دیگر از دکانداران شهر کابل درمورد قیمت های مواد اولیه و خوراکی می گوید که بهای تمام مواد اولیه نسبت به سال قبل بلند رفته است از جمله قیمت لوبیا، آرد و برنج بسیار بلند رفته است سال گذشته قیمت یک سیر لوبیا 600 افغانی بود و حالا یک سیر لوبیا 750 افغانی شده است.
او همچنان افزود که یک بوجی آرد 1900 افغانی بود و حالا 2600 افغانی شده است، برنج سال گذشته 2700 افغانی بود و حالا ما یک بوجی برنج را 3200 افغانی خریداری میکنیم.
زلمی یک شهروند دیگر کابل که در کوته سنگی دست فروشی می کند از بیکاری و افزایش قیمت ها در بازار شکایت کرده می گوید در یک سال اخیر از وظیفه اش بیکار شده است و در بازار نیز در آمد چندانی ندارد.
او می گوید هم اکنون با خانواده «نه نفری اش» در یک خانه کرایی زندگی می کند و مجبور است ماهانه سه هزار افغانی کرایه پرداخت کند:”در ماه اگرسه هزار کار کنم مجبور استم تمامش ره کرایی خانه بتم و پولی برای خرید مواد خوارکی و دیگه مصارف نمیمانه”.
در همین حال شماری از باشندگان کابل از توزیع کمک های بشردوستانه جامعه جهانی شکایت داشته می گویند که در بسیاری موارد این کمک ها به خانواده های مستحق وبی بضاعت نمی رسد.
فاطمه 40 ساله که دردشت برچی زندگی میکند میگوید شوهرش از یم سال به اینطرف بیکار شده است و هیچگونه کمکی دریافت نکرده است.« دخترم مریض است به تداوی نیاز دارد؛ اما نتوانستیم پیش داکتر ببریم. در خانه کرایی زندگی میکنیم و توان خرید هیچ چیزی ره نداریم ونه چیزی برای خوردن داریم. هوا هر روز سرد میشه ونگران سردی و بی سوختی زمستان استم.»
این همه در حالی است که بسیاری از نهاد های مدد رسان خارجی از زمستان سخت در افغانستان هشدار داده گفته اند، درصورت که کمک های بیشتری بشری به مردم این کشور فراهم نشود تعدادی زیادی از مردم با قحطی و گرسنگی شدید روبر خواهند شد.
زهرا سروری-34 نیوز