
صنایع دستی زنان افغانستان؛ بازار کم درامدی برای زنان که شغل شان را از دست داده اند
گزارش 34 نیوز؛ شماری از زنان که در یک سال اخیر شغل شان را از دست داده اند اکنون به صنایع دستی روی آورده اند و از این طریق می خواهند کسب درامد نمایند تا هزینههای مالی و نیازهای خانوادههایشان را تامین کنند.
با آنکه بازار فروش صنایع دستی اکنون به حداقل رسیده اما با آن هم زنان تلاش میکنند از این بازار بی رونق سهم اقتصادی خویش را جدا نمایند.
صنایع دستی گلنگار یکی از این فروشگاههای است که با کارآفرینی یک خانم برای بیش از 300 زن در کابل و ولایات غزنی، بامیان و هرات فرصت شغلی ایجاد کرده است.
روح الله احمدی، مدیر این فروشگاه میگوید:«خرید و فروش در یک سال اخیر رضایت بخش نیست و وضعیت اقتصادی مردم ضعیف شده است و مردم توان خرید محصولات صنایع دستی را ندارند.»
آقای احمدی میافزاید «با وجود اینکه روی محصولات زیاد هزینه میشود؛ اما در داخل کشور مشتری زیاد نداریم و حتا بعضی از هموطنان ما محصولاتی که قبلا خریده بودند را دوباره برای فروش میآورند. باوجود این ما تلاش میکنیم بخاطر رشد فرهنگ بومی فعالیت مان را ادامه دهیم و متوقف نشویم.»
قیمت محصولات صنایع دستی نسبت به صنایع صنعتی بالا است چون تهیه محصولات صنایع دستی وقت و دقت زیاد میخواهد. از این جهت بخش بزرگ مشتریان و استفاده کنندگان این صنعت که در داخل افغانستان بودند اکنون از این بازار کمتر خرید می نمایند و بیشتر این صنایع در خارج از کشور صادر می گردد.
آقای احمدی می گوید بیشترین صادرات را ما درکشورهای چون آسترالیا، امریکا، کشورهای اروپایی، پاکستان و ایران داریم.
خاطره که قبلا یکی از مشتریان صنایع دستی زنان افغانستان بود اکنون او نیز می خواهد از این طریق برای خود کسب و کاری درست کند.
او می گوید«من به صنایع دستی خیلی علاقه دارم و دوست دارم ازآنها بخرم و سالهای قبل ازاینجا لباس فرهنگی و کفش میخریدم؛ اما بعد سقوط کابل نه تنها که از اینها خریده نمیتوانم آمدم برای بردن کار تا از این طریق بتوانم به فامیلم کمک کنم و از این طریق مشکلات زندگیمان را حل کنیم.»
زنان در نظام اقتصادی افغانستان جایگاه درستی ندارند و در بسیاری از سکتورها محدویت کاری برای آنها وضع شده است.
با این حال صنایع دستی برای آن عده زنان که نانآور خانوادههایشان هستند، فرصت اندکی است که بتواند برای بقایشان وارد این صنعت شوند.
زهرا سروری – 34 نیوز